Ung man tog sitt liv…..

2 Lex Maria anmälningar på NUS hemsida…..

Den unge mannen hade svåra händelser bakom sig och hade utvecklat ett missbruk med alkohol och droger. Eftersom han led av ångest och depression hade han kontakt med primärvård och öppen psykiatrisk mottagning.
Han fick behandling och bedömdes vid sitt sista besök inte som självmordsbenägen. Några dagar senare tar han sitt liv.
Landstinget har efter att ha utrett fallet anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för granskning enligt lex Maria.

och

Den unge mannen hade sedan barndomen haft besvär med tvångstankar och tvångshandlingar och kom så småningom i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin.
Han uppgav både livsleda och självmordstankar och man inledde behandling med antidepressiv medicinering.
Den fortsatta utredningen gav stark misstanke om att mannen led av ADD, en variant av ADHD utan hyperaktivitet. Under åren som följde talade han återkommande om att ta sitt liv och gjorde också flera försök.
Efterhand intensifierades behandlingen och hans närstående engagerades i planering och behandling. Trots det led mannen av ångest, tvångstankar och självskadebeteende. I slutet av sommaren avvek mannen och påträffas senare avliden. Han har själv tagit sitt liv.

Den första skrevs den 24 oktober och den andra den 14 samma månad.

Två unga män som begått självmord. Två unga människor som hade en sak gemensamt, de låg under psykvården i Västerbotten. Kanske kunde dom inte räddats, men samtidigt får vården aldrig ha den inställningen. Sjukvårdens inställning måste alltid vara att ge den bästa och mest fulländade vård som finns.
Framförallt det andra fallet verkar fullständigt sjukt om man ser på anmälan ovan. Hur kan man inte sätta en sådan människa på LPT?
Ja LPT är en svår lag, och ska vara svår. Det ska vara svårt att tvångsvårda människor men vad är det för mening med en LPT om den knappt aldrig används. Det står i lagen att den finns för att skydda omgivningen men också den sjuke själv, men det verkar missas hela tiden.

När ska den politiska majoriteten i Västerbotten börja reagera? När ska Socialdemokraterna som sitter på 45% av rösterna från senaste valet inse att psykvården i Västerbotten är i djup kris? Varför struntar Socialdemokraterna tillsammans med sina kompisar i majoriteten så enormt i människor med psykisk ohälsa.

Det är mindre än ett år kvar till valet. Gör psykvården till en valfråga i Västerbotten!
Kanske kan vi då slippa läsa alla dessa Lex Maria anmälningar om Unga män och kvinnor som ”tog sitt liv”.
Eller måste en son eller dotter till en styrande politiker behöva gå samma väg först innan någon reagerar?
Jag hoppas vid min Gud att det aldrig sker för ingen ska behöva gå igenom det helvete som anhöriga till psykvårdens offer i Västerbotten får göra just nu.

Vila i frid ni unga män

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.