Därför måste Socialstyrelsens galenskaper stoppas

6414-socialstyrelsenUnder sommaren har nyheten om att Socialstyrelsen kommer förändra anmälningsplikten vid självmord nått oss.
Det är inte första gången Socialstyrelsen velat förändra anmälningsplikten, men denna gång verkar det som att myndigheten faktiskt tänker gå iland med sin idé. Från politiskt håll har det varit knäpptyst som det brukar vara när det handlar om självmord och behandlingen av psykisk ohälsa vilket ju bara än en gång bevisar vilket ointresse dessa frågor har hos alla Sveriges riksdagspartier. Detsamma ska man väl säga om media där intresset varit enormt bristfälligt som vanligt.

Idag måste alla självmord som sker inom psykiatrin anmälas som Lex Maria. Det är detta som Socialstyrelsen nu kommer förändra och istället ska enbart självmord där vårdgivaren själv misstänker att fel begått i samband med själmordet anmälas i framtiden. Kort sagt: Vårdgivaren ska själv säga orden ”Vi gjorde fel” för att sedan skicka in en anmälan.
Socialstyrelsen menar att det idag läggs för mycket vikt vid att ”jaga” personer som kan ha gjort fel och de menar att nya föreskriften ska stödja sjukvårdens aktiva och systematiska arbete med att förstärka patientsäkerheten. Vidare anser SoS att ärenden som självmord får för mycket uppmärksamhet i media vilket kan skada närstående. Det handlar också om att utredningarna av självmord tar mycket resurser.

Socialstyrelsen visar med detta beslut, som ska gälla från den 1 januari 2016, att man totalt nu släpper ansvaret om de med psykisk ohälsa. Kort sagt: Man har gett upp.
Fast det stannar inte där för i och med detta har Socialstyrelsen lyssnat på de röster som så desperat genom åren vill skydda sin egen verksamhet och där uttalanden som gjorts får en att häpna.
Ett exempel på detta är uttalandet som Lotte Risö Bergerlind, då ordförande för Svenska Psykiatriska föreningen, gjorde för Dagens Medicin:

Därmed jämställs psykiatrin med övriga sjukvården. Det är ju inte obligatoriskt att anmäla alla som dör i hjärtinfarkt på en intensivvårdsavdelning,

Alla som inte själva arbetar för att skydda sin verksamhet och sin egen rygg förstår att ett självmord knappast kan jämföras med en hjärninfarkt. Hennes uttalande är inte bara dumt utan det är också fruktansvärt respektlöst gentemot de som tagit sina liv och de som är efterlevande. Att en psykiatriker dessutom verkar ha så lite insyn i konsekvenserna efter att en person dör i självmord visar ju bara ännu mer hur viktig anmälningsplikten är. Självklart är det en enorm skillnad på om en person med hjärnproblem avlider eller om en person som vårdas för depression tar sitt liv när personen står under behandling. Lika självklart är det ju också att om några fel skett när det gäller hjärtpatienten så ska även det anmälas, men att jämföra dessa två saker på det sätt som Bergerlind gör är på alla sätt förkastligt.

Detta handlar inte om att jaga enskilda personer och detta handlar inte om att någon ska straffas. Det handlar istället om samhällets och riksdagens mål om nolltolerans mot självmord och när ett sådant sker måste man alltid utreda vad som hänt och vad som kunde gjorts för att förhindra det hela. Dessutom är det fantastiskt naivt beteende av Socialstyrelsen om de tror att alla vårdgivare i det här landet är så sanningsenliga så att alla verkligen kommer våga säga orden ”Vi gjorde fel, detta måste anmälas”.
Undertecknad har själv suttit mitt emot en överläkare som erkände att kliniken gjort fel, men där det senare i den interna utredningen inte stod något alls om detta. Därför utsätter Socialstyrelsen hela vårt land för en stor risk i och med att ansvaret, och erkännandet, om vad som gjorts fel nu kommer läggas på vårdgivaren.

Ser vi dessutom på hur situationen på våra psykavdelningar idag ser ut, både för patienter och personal, så blir Socialstyrelsens beslut ännu svårare att förstå och man kan bara tolka det hela som att myndigheten i och med detta gett upp. Idag när där den ena mer skrämmande beskrivningen av överläggningar, personalbrist och personal som går på knäna kavlas ut borde man ju man istället vara beredd på att mer fel kommer ske, men istället för att aktivt arbeta för en förbättrad psykvård med en tryggare vård för patienterna så gör man nu att mörkertalet bland självmorden kommer öka enormt och det förbättringsarbete som Socialstyrelsen själva lyfter fram är från början dömt att misslyckas för det finns ju inget.

Socialstyrelsens beslut om att anmälningsplikten nu ska dras in måste stoppas. Det är totalt fel väg att gå och det sista vårt land behöver är att ännu mer gömma problematiken med självmord under mattan. För varje självmord som sker är ett misslyckande från samhällets sida och Socialstyrelsen gör nu att det i framtiden kommer bli ännu mer ok med att göra dessa misslyckanden.
Det är ingenting annat än ren galenskap!
Stoppa det!

/Walentine Andersson

SKRIV GÄRNA UNDER PROTESTLISTAN SOM KOMMER SKICKAS TILL SOCIALSTYRELSEN

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.