Berättelsen om Jamey


En hel del personer verkar ju läsa på den här sidan och jag tänkte att för dig och för andra så skulle jag klippa in ett inlägg som jag skrev i början på oktober 2011.
Det handlade om Jamey, en kille som valde att avsluta sitt liv på grund av mobbning. Hans öde grep mig enormt och jag fick för mig att jag ville se hur hans sista tid i livet var.
Jag lägger in det här för jag anser att vi alla kan lära oss mycket av Jamey, och framför allt kan vi lära oss hur viktigt det är att vi försöker finnas där för varandra…

________________________________________________________________
Från walentine.com

Nyheterna om Jamey Rodemeyers död gjorde mig fullständigt bedrövad.
Normalt sett brukar jag inte ta åt mig av dödsfall bland människor jag inte känner, och jag har alltid haft svårt för när människor bryter ihop i någon form av masspsykos. Därför blev jag förvånad över min egen reaktion i det här fallet, men något i händelserna kring det tragiska ödet runt denna pojke grep tag i mitt hjärta och släppte inte taget.
Kanske för att när jag själv var i hans ålder saknade jag riktiga vänner. Medan Jamey fick sin identitet på nätet fick jag min i mina egna berättelser som jag skrev där jag själv styrde och ställde hur saker skulle vara eller när jag kunde gömma mig på landet där vi hade stuga och där jag fick vara ifred. Jag kom ur mitt ungdomliga helvete, Jamey däremot valde att avsluta sitt liv.

När några dagar gått sedan nyheterna om Jamey nådde mig kände jag att jag behövde försöka förstå. Jag ville göra det som media gjorde, men bättre och djupare. Jag ville försöka förstå den värld Jamey levde i, och hur saker kunde bli som dom blev. Så jag bestämde mig att göra ett inlägg för att se om jag kunde lyckats förstå.  Så detta blir en sammanställning av det som redan sagt, och det blir redogörelser om det jag hittat. Men framförallt blir detta Berättelsen om Jameys sista år….

En ung pojk med framtiden för sig. Det borde ha varit Jamey Rodemeyers öde, men ödet ville annorlunda.

Efter ett liv där mobbning och utanförskap tillhört vardagen orkade inte Jamey mer. Den 18 september gick han ut i familjens trädgård, och det var där hans syster senare hittade honom.

Det tog inte lång tid innan media i USA skrek ut att nu har ännu ett självmord skett, och här skiljer sig Sverige så mycket från USA. Här pratar vi inte om självmord. En del menar att man inte ska prata om det. för det kan uppmuntra andra. I USA gör man tvärtom. Man pratar om det, och man vågar protestera. I fallet med Jamey blev det också så starkt då Jamey hade lämnat efter sig många avtryck runt om på Internet. Framför allt blev det ännu mera uppmärksammat när artisten Lady Gaga skrev om Jamey på sin Twitter och senare också hyllade honom på en konsert. Tidning efter tidning i USA slog upp nyheten, och strax efter hoppade TV-nyheterna på, och över hela världen blev vi berörda av pojken som mobbades till döds.

 En av nyhetssändingarna som berättade om Jameys död. Hans föräldrar intervjuas också i detta klipp

 

Vad var det då nyheterna talade om? Jo, om en pojke som under stora delar av sin skolgång blivit retad för både det ena och det andra, men mest verkar hans eventuella ”annorlunda” läggning varit det som mobbarna stört sig på mest.

Jamey hade mest flickkompisar och sådant verkade störa. Trots detta berättade nyheterna att Jamey nu strax innan hans död börjat på ny skola och att föräldrarna trodde att saker nu var bättre. Jamey hade också haft stöd och hjälp av experter, men uppenbarligen lurade han dom alla. Alla säger i olika intervjuer etc att Jamey verkade må bra nu. Samtidigt säger dom att ingen i familjen kände till hans nya bloggar och allt som han startat

Men att säga att Jamey inte talade om att han mådde dåligt är att gömma sitt eget ansvar, och redan i de första nyhetssändningarna inser man att Jameys skola misslyckats fullständigt i att ta hand om sina elever på rätt sätt.

Nästan direkt efter Jameys död finner föräldrarna spår efter Jamey på nätet som visar på en pojke som fullständigt skriker efter stöd och uppmärksamet. Nätet verkar också bli Jameys liv där han får skriva, göra och tycka vad han vill. Där är det enklare att blockare mobbarna, för mobbarna är många.

Det som fascinerade mig och väldigt många andra var det film Jamey lade upp på You Tube för 4 månader sedan. Det filmen blev hans bidrag till kampanjen It Gets better, en stor kampanj i USA som nu spritt sig över världen. Kortfattat går ”It gets better” ut på att kända och okända människor skickar in små korta filmer där de försöker ge sitt stöd och där man förklarar att man inte ska ge upp. En av många som skickat in bidrag till It Gets better är President Obama

Jamey gjorde också en video, en video som senare skulle få en hel värld att smälta men som säkert redan innan nyheten om hans självmord kom ut vann mångas hjärtan. För i videon får man se en söt och väldigt spontan och charmig pojk berätta att han blivit retad men också funnit massor med nya vänner som stöttat honom. Han säger gång på gång, ”It gets better”, och lägger också till, ”I Promice”.

4 månader efter att Jamey gjorde denna video var han död, frågan är bara vad som hände under dessa 4 månader.

Nyheterna om Jamey nämnde gång på gång att han suttit mycket vid datorn, och att han haft en blogg på bland annat Tumblr. Han hade också haft ett konto på Twitter och det var bland annat genom det han som sista sak i livet skickade en hälsning till sin stora idol, Lady Gaga.

Jag hittade Jameys blogg och hans Twitter och bestämde mig att läsa igenom den, jag vill försöka förstå. Se om jag kunde hitta något som inte nämnts innan och lägga det tillsammans med det som nyheterna redan berättat. Jag kommer inte direkt länka till Jameys blogg, det gör jag i respekt för honom, och antagligen kommer bloggen så småningom plockas ner.
Tumblr som Jamey använde är, för de som inte vet, en form av mikroblogg, men mer avancerad än t.ex Twitter. Framförallt är det bilder och media som är populärt att lägga upp här och att reblogga, alltså att publiceras andras inlägg på sin egen sida, och Jameys stora kärlek till Lady Gaga visar sig hela tiden.
Det som slog mig direkt var hur enormt produktiv han varit under sommaren. Från det att han lägger upp sin It Gets better video tills hans sista lägger Jamey upp över 5000 inlägg. De absolut flesta med en bild eller en kort text till, men ändå enormt med inlägg och det jag anade när jag läste om honom i media fick jag nästan direkt bekräftat. För det som växer fram är en kille som på sin blogg får vara den han är och tycka vad han vill. Han håller en ganska tuff attityd, om någon skriver någon nåt förnedrande så svarar han tillbaka på skarpen. Men emellanåt visar sig sorgen, ångesten och smärtan hos honom, och det blandas med uttryck och känslor som också är vanliga för en kille i 14 års åldern. Ibland kan han bara svara ett kort ”Tack” när någon uttryckt sig fruktansvärt emot honom.

Men innan vi fortsätter med Tumblr, ska en annan sak nämnas, Formspring.
Formspring är en annan sajt som många ungdomar i framför allt USA använder sig av. Även detta är en form av social gemenskap där man kan ställa frågor om allt och alla. Jamey hade använt sig av Formspring, men hade tagit bort kontot efter föräldrarnas påtryckningar då Jamey blivit extremt påhoppad på Formspring. Det visade sig att några av de som mobbade honom på hans skola hittat honom på Formspring och började nu mobba honom även online. Jamey tvingades nu möta kommenater som:

’JAMIE IS STUPID, GAY, FAT ANND UGLY. HE MUST DIE!’

’I wouldn’t care if you died. No one would. So just do it 🙂 It would make everyone WAY more happier!’

Han tog bort sitt Formspring konto, och efter detta började också hans föräldrar försöka ha lite koll på vad han använde Internet till. Detta verkar han ha kommit runt, för ingen verkade veta vad Jamey gjort innan han dog.

I nyheterna om Jamey har föräldrarna berättat att han varit mobbad en stor del av hans skoltid. Redan i femte klass hade Jamey självmordstankar och mådde fruktansvärt dåligt och saknade killkompisar. Han verkar under hela sitt liv ha haft mest tjejer som vänner, och detta verkade vara en av de saker som gjorde att människor ansåg sig ha rätten att reta honom. Detta är inte alls ovanligt bland killar som utsätts för mobbning, och det som också är så påtagligt är att de vänner som dessa personer har alltid framställer den mobbade som en underbar vän som ställer upp i alla lägen. Så har också folk gjort om Jamey. De berättar om en kille som alltid ville att folk skulle vara glada och lyckliga, och han var alltid den trygga personen som ställde upp. Han skämtade och spexade och verkade vara mycket älskad av alla hans vänner.
Att Jamey tidigt alltså varit deprimerad gjorde att föräldrarna väl var medvetna om hans problem. Han hade också extra vägledning och hjälp för att bearbeta det han gått igenom. Detta hade han fram till slutet, men uppenbart lurade han alla för ingen verkar så här i efterhand ha förstått hur dåligt han mådde. I alla fall säger dom det, men det är just där som hans blogg kommer in. För bloggen visar en annan bild av Jamey, en kille som gång på gång skriker efter hjälp, stöd och uppmärksamhet mellan de mer tuffa inläggen. Detta med att han inte sade något känns delvis som en efterhandsrekonstruktion.

Jamey använde sig också, som jag visat, av You Tube. Det finns ett femtiotal filmer uppladdade av honom. Ibland bara korta små meddelanden till vänner, en del från när han och hans syster umgås med vänner, och så en del som visar att Jamey verkligen ville och vågade slåss för sina rättigheter. Hela tiden finns också Lady Gaga där, vars stöd till gayvärlden betydde extremt mycket för Jamey. Kanske betydde hon för mycket emellanåt.

Nedan följer en väldigt rörande liten film på Jamey när han visar en vän att han inte kan sjunga. Det blir också en så fin bild av en 14 åring som gör sånt som 14 åringar brukar göra idag…

Här är också en på Jamey där han läser ”sitt manifest” om homosexuellas rättigheter. Denna film inleder han med att säga ”I am a little monster, and I can be what the fuck I want”. Här ser man också det starka i hela denna tragiska historia. En kille som själv mår så fruktansvärt dåligt, vågar samtidigt stå upp för sig och de sinas rättigheter.

Så här i efterhand är det svårt att veta hur många som följde Jameys inlägg och filmer. Efter hans död har hans sidor exploderat i besökare och många har addat honom som ”vän” i efterhand. Men det verkar efter att man läser de tidigaste kommentarerna att en hel del människor verkar följa honom, och detta bidrar säker till att Jamey verkar bli allt mer aktiv under våren och sommaren på nätet.

Och det är nu som Tumblr kommer in. De första inläggen i hans blogg är runt 10 månader gamla. Majoriteten av dom är så kallade ”reblogs”. Tumblr är uppbyggt så att du lätt ska kunna visa andras inlägg. Man klickar bara på något man tycker om och direkt hamnar det inlägget på din egen blogg. Jamey fyller hundratals sidor med inlägg, där majoriteten av dom är bilder, gifs och annat som rör Lady Gaga. Det dyker också upp en del sexuella anspelningar emellanåt. Något som media i USA verkade reagera på. Man konstaterade bland annat att ”Han hade också bilder på män i sexuella poseringar!”. Själv vet jag inte om jag anser att det är så speciellt konstigt. Nämn en 14 årig kille som inte har funderingar på sex. Det är dessutom i 99% av fallen kärleksfulla bilder. Någon porr är det inte fråga om.

Första sidan i Jameys blogg, 10 månader tillbaka

Den första tiden när han har denna blogg, eller denna omgång av bloggen ska kanske tilläggas för han kan ju ha haft en innan, skriver han inte så mycket. Det är inte förrän i maj i år, samtidigt som han lägger ut sin video om It Gets Better på You Tube som han blir mer aktiv. Från att ha mest rebloggat blir han nu allt mer aktiv själv med egna inlägg. Väldigt många av dom handlar om kommentarer han fått. Mycket, de allra flesta, av de han publicerar är om hur han ser ut och hans ålder. Han får också mycket beröm. Många tycker han är söt, och han tackar och skickar med en smiley.

Mitt i allt detta kommer det ibland upp inlägg som totalt bryter mot det som annars får se som normala inlägg. Det kan ibland vara vanliga tonårsuttryck som ju ofta är kraftfulla och känslosamma, men han ger också emellanåt små uttryck för sin ensamhet, men så ändras allt ungefär för 3 månader sedan. Jamey lägger ut ett kort meddelande:

I’m making a personal blog, cause people from my school are following me

Det var detta som drabbade Jamey på Formspring. Där hade mobbarna från hans skola hittat honom och det var sen som det fullständigt brakade samman för honom på Formspring. Nu verkar samma personer ha hittat honom här. Under hans tid på Formspring hade han än inte kommit ut som bisexuell/gay, men det har han gjort nu. Med tanke på hans video på You Tube så är han ju dessutom väldigt öppen med det.

Det som ändå blir märkligt är att han ändå fortsätter i samma stil som innan. Det är enormt med bilder på Lady Gaga, och emellanåt på killar. Ibland kommer det också upp typiska tonårsinlägg. Som i ett där han är vansinnigt arg på sina föräldrar för han får inte köpa en sak, när han syster minsann får köpa kläder.

Jag följer varje sida i bloggen, försöker hitta något som gör att man kan få en förklaring till vad som sker i hans liv som får honom att ändra inställning till livet, men ingenting egentligen visar på något tills i mitten på augusti. Då ändras stilen hos Jamey. Han blir mer personlig samtidigt som det fullständigt väller fram inlägg på Tumblr. Det mesta är fortfarande rebloggs men allt mer skriver han egna små korta kommentarer.
Mycket verkar vara svar på frågor han får, kanske från andra ställen och kommentarer skickade till sig. Han har även haft ett Facebook konto med det kontot är borttaget idag.

Han verkar få mycket anonyma kommentarer, något man kan lämna på Tumblr också. Ofta lägger han upp dom, och det är inte alltid så snälla inlägg och kommentarer han visar upp.

Den 18 augusti lägger han upp ett inlägg där rubriken förklarar att någon anonym person säger att han är en idiot som det inte går att prata med etc, och det verkar också ha föregått en diskussion om skivförsäljning mellan Jamey och den anonyma. Jamey svarar då:

you know why i dont wanna talk to you,

3 of my best friends just told me they hated me cause im gay
they never wanna talk to me again.
yeah
thank you”

Den 20 augusti skriver Jamey,

”I am not ready for High School”

Det är också nu man börjar förstå det press som Jamey blir utsatt för. Han blir helt enkelt påhoppad från alla håll av vissa, anonyma som det verkar, personer och istället för att dra sig undan blir hans blogg hans försvar och han lämnar inte stället där folket hoppar på honom. Man får känslan av att han hela tiden står kvar och försvarar sig med hull och hår.

Ibland kommer det spontana inlägg som när han skriver ”I just wanna have a boyfriend, is that too much to ask”, för att i nästa stund sedan publicera 10 bilder på Lady Gaga. Att Lady Gaga är hans idol råder det ingen tvekan om, hon verkar betyda allt för Jamey. Han återkommer gång på gång till ”born this way”, från hennes låt med samma namn, och att han är ett ”monster”. I detta fall är monster inget negativt utan är det smeknamn som Lady Gaga gett till sina fans, hon själv är ”Mother monster”.
Att han emellanåt känner sig ensam råder det ingen tvekan på. Han skriver i ett inlägg ”My family doesn’t give a shit about me, thanks, love you guys” och där Love you guys riktar sig till de som läser hans blogg.

Det är väldigt sällan någon kommenterar när Jamey blir personlig.  Det är å andra sidan inte ovanligt i den här världen, men han verkar ha en stor skara människor som följer honom.

 

Sedan kommer den 27 augusti och här ändras allt.

Jamey publicerar enormt med inlägg denna dag,  och många är korta men väldigt bittra. Så på natten den 27 augusti när klockan är nästan tre på morgonen skriver han:

”Home sweet home, Parents are fighting , apparently my dad cheated :c”

Senare samma dag skriver han när någon frågar hur han mår och om allt är ok där hemma. Han svarar då:

”yeah,  my parents are probably divorcing, it’s  w/e , thank you for caring <3”

En halvimme efter detta inlägg skriver Jamey:

”My dad came in my room telling me how he messed up the family and wishing how we could be closer”

20 minuter senare:

”i just wanna have a boyfriend, is that too much to ask”

Dagen efter skriver han:

”I feel like this divorce is gonna affect me the most”

Ju mer jag nu läser, desto mer byggs en annan bild upp av Jamey och hans familj. I media har man sett hans mamma och pappa sitta nära varandra och bilden av en familj i trygghet har målats upp. Man berättar att Jamey och hans syster älskar varandra över allt annat, och att familjen gjort mycket resor tillsammans och samtidigt kunnat tala med varandra öppet om allt. Detta behöver absolut inte vara fel eller en lögn. Men dagarna i slutet av augusti är det långt ifrån känslan av lycklig familj som Jamey känner. Man behöver inte ha studerat speciellt mycket psykologi för att kunna se att en kille som mår väldigt dåligt nu fått sin enda riktiga lugna plats förstörd, och man ska nu tänka på att det är mindre än 2 veckor kvar till Jamey ska börja skolan igen. En skola som han tidigare hatat, och där flera mobbat honom sönder och samman.

Tro nu inte att alla kommentarer som riktar sig mot Jamey är negativa eller hatiska. Han får omtänksamma kommentarer också, som denna:

”i hope everything gets better soon be strong you are not alone and you will never be”

Sedan börjar Jamey skolan. Han skriver inte mer om sina föräldrars eventuella skilsmässa men skriver allt mer om skolan. I början är det bara inlägg som att han hatar att gå i skolan, läxor suger etc, men den 7 september skriver han:

”No one in my school cares about preventing suicide
while you’re the ones calling me faggot
and tearing me down”

Sedan kommer vi till den 9 september och denna dagen blir en ren helvetsdag för Jamey.
Hans första inlägg blir:

”Ugh today makes me wanna kill my self”

och:

”well, worst day ever.”

Som sedan följs av:

”I like how everyone is so ‘it’s suicide prevention week!’ Then stop bullying people. Maybe they won’t commit suicide”

Sedan berättar Jamey vad som hänt i skolan:

”Well, here is what happened today.
During lunch these popular people come over and are like ‘here we have extra brownies! want some?’ they put it on our table and then this girl is like ‘we made them with love’. actually they spit on them. Thank you :)”

Han skriver också senare samma dag:

”I always say how bullied I am, but no one listens, what do I have to do so people will listen to me?”

Ett av de sista inläggen Jamet gör denna dag är en rad med reblogs från andra bloggar och en massa bilder. En bild får mig att hoppa till:

Jag drar mig till minnes vad som sade i intervjun med hans syster senare på CNN:

”You found him hanging in the garden?”. ”Yes I did”

Något Jamey återkommer till är Facebook vs Tumblr. Det verkar som att han på Facebook gång på gång hamnar i bråk och han verkar uppleva att folk där är elaka mot honom. Mycket verkar handla om Lady Gaga och man får känslan av att Jameys nästan fanatiska intresse för denna artist är en av de saker som en del runt om honom anser vara skäl att mobba honom. Han blir förbannad på om någon vinner ett pris och inte hon, och han stör sig på om någon är större fan till Gaga än honom. Emellanåt lägger han också ut texter från Gagas låtar som verkar tilltala honom extra mycket, men den 9 september lägger han ut en annan text från gruppen Hollywood Undead:

”I just want to say goodbye,

Disappear with no one knowing. I don’t wanna live this lie, smiling to the world unknowing. I don’t want you to try, you’ve done enough to keep me going…

I’ll be fine, I’ll be fine, I’ll be fine for the very last time.”

Han lägger också ut textraden:

”Maybe you’ll hear me if I’m gone”

Det är nu en vecka innan Jamey tar sitt liv. Ju mer man ser av hans inlägg känner man att den 9 september blev en dag där kanske det blev för mycket.  Att en tonåring är full med känslor, ja det vet vi. Men här är det helt enkelt för mycket känslor. Det verkar ju också som att han här blir smärtsamt påmind om att mobbandet inte upphört trots att han bytt till High School. Istället är allt som ”vanligt”.

Efter den 9 ägnar Jamey en stor del åt att prata om 9/11.  Han lägger in enormt med inlägg om attackerna i USA . Han skriver hur stolt han är över att bo i USA och hur arg han blir på dom som inte visar de omkomna respekt. Mitt i allt detta skriver han sedan att han träffat en kille. En ”Gaykille” som verkar vara intreserad av honom också. Han lägger till att han ”aldrig varit på date innan”, men han nämner inte detta mer alls.

Den 13 september skriver Jamey helt utan andra förklaringar:

”My parents just said they never wanted me to be born”

Sedan kommer filmen…

Media har ju visat filmer som Jamey lagt upp på You Tube, filmer där han försöker sprida hopp och där han gång på gång återkommer till att det blir bättre. Jag hittade också en film som Jamey lagt upp på Tumblr och den filmen skakade om mig rejält. Det har ju hela tiden hetat att ingen visste att Jamey mådde så här dåligt i slutet av sitt liv, och han lämnade heller ingen förklaring till eftervärlden.  Jag anser det vara en ren lögn, och hade någon verkligen brytt sig om den här pojken så hade man kunnat se tecken på att Jamey skrek på hjälp. Denna filmen säger allt…

[hana-flv-player video=”http://www.walentine.com/wp-content/uploads/2011/10/Jameys-last-movie.mp4″
width=”400″
description=””
player=”5″
autoload=”true” autoplay=”false”
loop=”false” autorewind=”true”
/]
Han skär sig och han visar upp det i något som jag känner är en form av vädjan till hjälp samtidigt som det blir en form av ”Titta här” . Att han sedan hela tiden säger ”Det blir bättre”, och ”Var stolt över den du är” gör allt så mycket sorgligare. Allt är extremt dubbelt och Jamey avslutar med orden ”Knappt nån idé med den här filmen”

Efter att Jamey lagt upp filmen har någon skrivit till honom att ”är verkligen skolan så värdelös Jamey, du kan alltid prata med mig”. Jamey svarar då kort:

”Not school, parents :/ go to north (: there isn’t a lot of homophobia and you would love it here!”

Jag har hela tiden skrivit detta samtidigt som jag läst vidare på hans sidor. Det är också nu jag av en slump finner hans Formspringkonto som Jamey hade och som det i media talats om att Jamey ska ha raderat.  När jag läser på hans sida får jag en bild, en skrämmande bild, av hur nätmobbning och mobbning i allmänhet kan se ut. Detta är lite av de kommentarer som människor riktar mot Jamey på Formspring…

go kill yourself, you’re worthless, ugly and dont have a point to live.

No one cares if your sad, like really. Its realy annoying

Your so weak cause no body loves you.

do you not kno how much of a pain in the ass you are?

PEOPLE JAMIE IS STUPID,GAY,FAT ANND UGLY. HE MUST DIE!

i agree with the people below! die die die!

I know what you do to yourself. and I hope it gets out of control, and you die.

I wouldn’t care if you died. No one would. so just do it 🙂 It would make everyone WAY more happier!

Suicide. We’ve been waiting for a while now…Do it already!

Kill your self!!!! You have nothing left!

send jamey a yes if you want jamey to start cutting

if u dont want people hating you, then stop being a faggot.

You only have one life. And you used all of your time. You can’t renew it so just die

Genom att läsa igenom vad han gjort på Formspring så uppkommer ännu mer bilden av en pojke som är väldigt mycket två personer. Formspringkontot går tillbaka ett år, och då kallar sig Jamey för straight. Hela tiden överöses han av kommentarer om att han är bög, tjejig etc, men han nekar hela tiden till det. Detta gör han fram till december då han säger att han är bisexuell. Det är också då det fullständigt exploderar med kränkande kommentarer mot honom, och där han också tvingas höra saker som, ”Det är lika bra du dör”. Han har uppenbart flera gånger sagt att han vill dö, och verkar ha pratat om att skära sig innan. Han söker hjälp och stöd men får istället höra att han SKA skära sig och dö.

Alla är inte sådana. Massor med människor som han verkar känna både på nätet och i verkligheten lämnar värmande och ömmande kommanterer till honom. De säger att de finns där och att han måste prata med någon.

Det blir i alla fall smärtsamt tydligt vilka rena svin Jamey tvingas ha att göra med. Man ska också komma ihåg att många av dessa personer är personer som Jamey tvingas möta i skolan senare. Mobbningen sker alltså dygnet runt, och med tanke på att han så starkt verkar leva en del av sitt liv på nätet så har han ingenstans han kan komma undan ifrån det.
Läsningen av Jameys besök på Formspring blir en smärtsam påminnelse vad vi människor kan åstadkomma i ondska när vi inte alls tänker på konsekvenserna av vårt handlande.I mobbarnas fall verkar Jamey inte vara en människa, han är en person som man kan säga och göra exakt vad man vill mot, och det gör man. Jamey själv försvarar sig så gott det går, och lägger också ut vänners stöd till honom.

Formspring blir nästan till slut outhärdligt att läsa igenom. För det är en form av psykisk tortyr som Jamey tvingas gå igenom. Man sitter och nästan säger högt, ”Snälla Jamey lyssna inte på dom”.
Ibland biter han också tillbaka. Som svar på följande kommentar:

”if u dont want people hating you, then stop being a faggot.”

så svarar Jamey:

”can I tell you some thing? Well You have really like nothing to your life cause you pick on me by the way I look and dress. And I have more to my life then you now how about you keep jacking off to justin bieber :D”

 

Jo han kunde svara, men ibland orkar han inte, och det är när han svarar ”Tack” på kommentarer som önskar se honom död som det gör så ont i en. Man känner hans utsatthet och man känner att han helt enkelt inte orkar mer. Han blir som den svaga antilopen som rovdjuren valt ut, och ibland orkar han inte springa mer.

Han verkar också ha haft en tjej hösten 2010 men det tar slut med förklaringen att de var mer som syskon, och nu är bra vänner.

Formspring går tillbaka 2 år och hela tiden tvingas Jamey höra samma skit. Folk skriker att han är bög, och folk pratar om att han ska skära sig. Att han är ”girly” och att han är värdelös. Efter att ha läst hans sida på Formspring så känner jag att detta är bland det värsta jag sett i mobbningsväg på Internet någon gång. Då ska man också tänka på att de flesta som skriver till honom där, också träffar honom i vardagen i skolan. Han möter sina mobbare precis överallt. Han kommer helt enkelt aldrig undan.

 

 

Även på Twitter så hittar man emellanåt Jameys rop på hjälp. Till dansaren Mark Kanemura skriver Jamey under sommaren 2011:

”@mkik808 mark, i need your help, i cant stop cuttiny my self. :c”

”@mkik808 i have a confession, i cut my self, every night, its an addiction, and i cant stop”

Han skriver också att han den 30 juli begravde sin gammel farmor, och lägger till ”She was without hate”
Sedan skriver han också:

”@mkik808 mark, my mom doesnt accept me for being gay, i feel like no one does”

Vilket fick mig att reagera för samma känsla får man på hans blogg. Känslan av den lyckliga starka familj som media visat upp vill inte infinna sig när man läser hans egna ord. Jag börjar leta lite mer bland hans twitter och hittar en del konversationer som han haft med folk. Genast inser man att Twitter blivit ännu en kanal för Jameys ångest och sorg. Inte sällan, på samma sätt som på alla andra ställen, växlas det mellan sorg och glädje, och självklart Lady Gaga. Men så kommer det meddelanden där han känner sig ensam, övergiven och att hans familj inte kan acceptera hans läggning. Bilden av en väldigt ensam kille växer sig bara allt starkare. En kille som kanske också tvingas ut från garderoben och som sen inte har någon som stöttar honom. Är man 14 år behöver man sin familj, oavsett vad man försöker intala sig själv.

Går vi tillbaka till hans blogg på Tumblr så lägger Jamey ut denna bild den 15 september:

 

Till bilden lägger han med texten:

”Something about lonely school nights, with your lipstick on my face. jk there is no lipstick on my face but do you like?”

Den 15 september, 3 dagar innan han begår självmord,  berättar Jamey om att en vän i skolan pratat med honom när något ännu en gång flugit på  honom…

”Walking down stairs for lunch and terrel is like LADY GAS SUCKS, SHUT UP JAMEY.
and he kept telling me to shut up
Then MJ is like
you don’t deserve this, don’t listen to him
You should kick him in the balls.

Well it made me feel better :)”

Sedan åker Jamey på någon form av campingsemester med familjen över en natt. Han åker den 16 september och kommer hem den 18, hans sista dag i livet.

Även denna dag gör han som han gjort nästan alla andra dagar, han lägger in bilder på Lady Gaga och lite annat och så mitt i detta ser jag ett inlägg som verkligen skär i hjärtat. En vän till Jamey på Tumblr har skrivit, ”I’m just lonely”. Jamey svarar då:

”theres one guarantee, you’ll always have me ♥”

Klockan är 21:33 när Jamey skriver det inlägget. Om han inte bestämt sig innan sker något dessa timmar för klockan 00:43 lördag morgon skriver han:

”Stuck up people on my dash”

Strax efter det kommer det ett:

”What the fuck am I doing
So Happy I could Die”

EN halvtimme senare citerar han Lady Gaga med orden:

”I pray the fame won’t take my life”

När klockan är 1:21 skriver Jamey sitt näst sista inlägg på sin blogg. Han skriver att han vill träffa sin farmor igen.

”I just wanna see my great grandma right now”

Klockan är 1:34 Jamey Rodemeyer gör två inlägg till. Ett på sin blogg och ett på Twitter. Både är riktade till den person som uppenbart betyder så enormt mycket för den här pojken: Lady Gaga

”Thank you Lady Gaga
For everything you have done for me
Paws up forever”

och

”@ladygaga bye mother monster, thank you for all you have done, paws up forever”

Efter det går han ut i sin trädgård och det är där hans syster senare hittar honom. Hon hade sagt godnatt till Jamey vid midnatt och sedan såg ingen honom mer. Inte förrän dagen efter men då var det försent. Han hade hängt i den gunga som stod på gården och som han själv lekt i när han var liten. Världen hade förlorat en kille som vågade stå upp för andra, men som samtidigt skrek på stöd och hjälp men uppenbart inte fick den.

Strax efter startar en mediacirkus utan dess like. Internet fylls av bilder, filmer och grupper som alla vill hylla Jamey. Hans familj hamnar i TV bara några dagar efteråt och säger att de nu ska föra Jameys budskap vidare.

Jag känner här att jag får försöka avsluta mitt sökande i Jameys bloggar och internetsidor. Det finns så många olika sidor av denna pojks öde men jag tror att jag i alla fall hittat en del och jag vågar påstå att hans självmord inte bara berodde på en sak utan flera olyckliga delar i sitt liv som till slut blev för mycket att bära på.

Utan att vilja spekulera för mycket så är i alla fall en sak alldeles klar för mig. Den lyckliga idyll som hans familj verkat ha velat måla upp stämmer inte, i alla fall inte utifrån Jameys synvinkel. Ju närmare hans dödsdag han kom, desto mer frustation och ilska visar han upp. Detta med att han nämner en skilsmässa får mig också att tro att, om det stämmer, så kanske Jameys enda riktiga lugna plats raseras. Han mobbas från alla håll i skolan, och är utsatt både på nätet och i skolan. Av någon anledning väljer han att stå kvar, vilket förvånar en del kanske men samtidigt är ”lätt” att förstå. Människor som mår dåligt är också väldigt ”bra” på att just välja det som får dom att må sämre. Jamey var en stark kille på många sätt, men hade samtidigt problem med sig själv. Att kränka en sådan människa är lätt, och var ju också det som hans mobbare, eller om jag får kalla det bödlar, säkert märkte och fick energi ifrån. Jamey ska dessutom ha varit ”tjejig” till sättet, och sådana personer är rena näringen för mobbare.

En familj i kris, som otrohet leder till, kanske heller inte ser allt som den bör se. Jag har väldigt svårt att tro att om det stämmer det Jamey skriver, att pappan gjort bort sig fullständigt, så kanske heller inte mamman är i tipp topp. Att de älskat sin son och menat väl på alla sätt, det tvekar jag inte på. De har säkert försökt allt de kunnat men även vuxna drabbas av händelser som gör att de inte räcker till så som det behövs. Vi människor har ju alla en gräns för hur mycket vi orkar. Jamey var säkert en person som krävde mycket stöd, och ibland fanns helt enkelt inte orken där. Att hans läggning heller inte var så accepterad av familjen blir ju uppenbart när Jamey ljuger för sin pappa när han besökt ett möte med ”gay straight alliance”. Han skriver själv i sin blogg att han sagt att han gått med i Dramaklubben. Varför gör han det om stödet är så starkt? Ja uppenbart för att alla i familjen inte accepterade hans läggning. Det skriver han själv både på Twitter och på Facebook. På Twitter uttalar han sig också att han är ledsen för hans mamma inte accepterar honom.
Att vara så mobbad i skolan och känna att man kanske inte ens blir förstådd hemma måste vara fruktansvärt.
Så oavsett om hans familj hade kris eller inte, så verkade Jamey ha haft det jobbigt hemma. Detta visar också att oavsett hur mycket familjen än vill väl så måste föräldrar lära sig att helt enkelt ge fan i vilken läggning deras barn har, och om de har problem med den så ska inte barnet tvingas bära någon skuld eller annat. Att tala om eller agera inför sitt barn på ett sätt som gör att man visar att man har svårt att acceptera barnets homosexualitet skapar ångest, för som barn vill man att ens föräldrar ska vara stolta över en. När man då tvingas gömma undan en sådan viktig sak som ens sexualitet hamnar man i kris.
Sedan så är det självklart fruktansvärt det som Jameys familj nu måste gå igenom, och jag tänker ofta på hans syster som även efter Jameys död tvingades att höra kommentarer som att det var skönt att han nu inte fanns mer.
Detta hade skett på en skoldans 4 dagar efter Jameys död och några av Jameys tidigare mobbare hade ställt sig och skrikit att det var bra att Jamey var död, när dansen hade hyllat Jamey med en Lady Gaga låt. Detta fick Jameys syster höra på. Även efter Jameys död fanns hatet kvar, och jag frågar mig hur dessa människor tänker, och hur de egentligen mår idag och vem har gett dom hatet? Vem har uppfostrat dom till att bli sådana?

I media har vi kunnat läsa att Jamey även tidigare haft problem med mobbning, och att han varit självmordsbenägen. Redan i femte klass verkade han haft sådana problem och han gick också på stöd hos socialarbetare. Detta verkar han ha gjort fram till sin död, men uppenbart har han som hans familj säger ”lurat alla”. Läser man hans Formspring så uppstår det istället en bild som är totalt tvärtom. Han har sagt att han mår så fruktansvärt dåligt så han vill dö. Det är ju det som mobbarna uppmuntrar honom att göra. Han blir kallad ”Attention Whore” av vissa, men hans känslor är ju ärliga. Han mår så dåligt så han vill dö.

Men jag tror inte Jamey menat att lura någon utan han bad ju om hjälp hela tiden på det enda sätt han kunde. Hur kunde någon missa det han skriver i sin blogg? Hans egen syster hade ett konto på samma ställe som hans blogg låg på. Hur kunde någon missa skärsåren? Hur kunde lärarna missa att mobbningen satt fart igen när han började på High School? Hur kunde socialarbetarna låta sig luras av att han säger att ”allt är bra?. Hur kunde ALLA missa att denna kille mådde så fruktansvärt dåligt.
På alla plan har alla misslyckats, och i längden var det inte mobbare eller Jamey själv som dödade honom, utan jag lägger den skulden på samhället. För man har misslyckats totalt i att stötta och se en liten kille som hade så mycket känslor i sig, och som uppenbart skrek på hjälp men där ingen såg.
Att efteråt säga att ”Vi trodde det gick bra nu” är att göra det väldigt lätt för sig, för allt finns där. Det finns på nätet och bland hans vänner och lärare på skolan. Det finns hela tiden tecken på att han var en kille som for väldigt illa.
De enda som får en tanke av honom innan han tar sitt liv är hans farmor som redan är död, och sedan säger han farväl till Lady Gaga, och just hon verkar ha varit Jameys källa till stöd och tröst. Jag vet inte hur många gånger jag sett Jamey på sin blogg skriva ”I am born this way”

Ja Jamey Rodemeyer var en trasig kille, men också en stark kille på samma gång. Vi har alla väldigt mycket att lära oss av honom. I vårt eget land tog förra året 147 personer under 25 livet av sig. 4 av dom var under 14 år. Barn dödar sig själv även i Sverige, och vi pratar alldeles för lite om det här. Jag är inte säker på att det amerikanska sättet att ge det total uppmärksamhet är så lyckat heller men kom ihåg att Sverige har avsevärt högre självmordsiffror i procent än USA så något är galet även i vårt land.

Jameys död grep tag i mig djupt, och jag var inte ensam. Om det kan komma något gott ur denna sorgliga historia så hoppas jag på en värld där ämnen som dessa kan tas upp och diskuteras. För det handlar inte bara om att Jamey eventuellt var gay/bi. Det handlar om alla unga som mobbas till döds, och detta sker gång på gång, och i ärlighetens namn verkar ingen bry sig. Vi blir chockade när det sker, men 1 vecka senare har vi glömt det.
Jag önskar så att Jamey Rodemeyer kunde lära oss att vi istället tillsammans kan sätta stopp för mobbning och slappa samhällen som skiter i sina barn. För det är vi skyldiga Jamey och alla andra vars liv slutat som hans.

Glöm heller inte att Jamey levde i ett samhälle där gayfrågor fortfarande är stora. I debatten efter Jameys död om en lag mot mobbning finns det till och med politiker i USA som menar att en sådan lag skulle främja homosexualitet. Ja, det finns även de grupper som menar att alla dessa tragiska självmord bland homosexuella ungdomar i USA den senaste tiden är en del i agendan för gayvärlden. I USA finns det enormt mycket kvar att göra, och vi är alla skyldiga att hjälpa till.

Det räcker inte med en kort nyhet på QX för att vi sedan ska tro att vi gjort vårt. För fler självmord kommer ske, och det kommer ske även här. Det är upp till oss om vi vill sätta stopp för det eller inte. Mer än något annat visar Jamey att kampen för HBTQ-världen inte på några villkor är över.

Själv har Jamey utan att ens ha träffat mig gjort något med mig. Han har visat mig hur enormt mycket det är kvar att göra för HBTQ världen. Han som var en ung pojk som i maj sade ”It gets better I promice”, men som nu inte får uppleva det. Han förändrade mig, och för det är jag honom för evigt tacksam. Många tårar har jag fällt över honom, och jag kommer för lång tid framöver gå in på hans You Tube sida och se på honom när han med strålande ögon ler och säger att saker kommer bli bättre.

Vill vi ha en bättre värld är det upp till oss, inte till någon annan. Våra barn dödar sig själva, och jag tänker inte längre sitta ner och låta det ske utan kamp.

Men just nu sörjer världen Jamey, en söt och charmig kille som i en film säger att ”Jag kan göra vad fan jag vill”. Tyvärr fick Jamey inte det, och det gör ont i hjärtat mitt att inse att världen förlorat ännu en ängel

 

Paws Up Forever Jamey, you will never be forgotten.
With Love
/Walentine

 

Intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.