Låt valet den 22 mars 2015 bli ett val om att låta människor leva

extraval_mellanSå har då regeringen meddelat att de den 29 december kommer utlysa extraval, eller nyval som alla som inte är politiker eller myndighetspersoner kallar det. Anledningen går vi inte in på här men vi kan ju konstatera att detta valet faktiskt kan göra skillnad men då hänger det på dig, och ingen annan.

Det är väldigt lätt att vara opolitisk bunden när det gäller ämnen som självmord och psykisk ohälsa för alla partier delar uppfattningen ju ”Det skiter väl vi i”. Det visade den budget som regeringen lade fram och som fälldes, och det visar alliansens budget som gick igenom. Ingen av blocken tar de ökande sjukskrivningarna på allvar, och ingen av blocken bryr sig heller om att självmordssiffrorna i Sverige ökar igen.

Det talas så mycket i vårt land om ökade kostnader i sjukförsäkringar, och ökade kostnader för sociala myndigheter, men ingen orkar eller vill ta reda på vad som egentligen händer. Nej, istället låter vi det fortgå, och fler och fler tar sina liv, och ansvaret för det är faktiskt kära läsare ditt och ingen annans.
Nu har du chansen att ställa dina politiker mot väggen, och du har rätt att kräva att de ska arbeta för ett samhälle som faktiskt följer den nollvision om suicid som samhället bestämt om. Du är deras chef! Du är den som satt dom i riksdagshuset! Glöm aldrig det.

1606 personer tog sina liv i Sverige 2013. Vad siffran blir 2014 vet vi inte, men ingenting tyder ju på att den minskar. Varje dag året om drabbas närstående och vänner av det mest fruktansvärda besked som man kan få, och varje dag avlider människor som inte behövt dö, och de gör det med samhällets goda minne. Är det ett sånt samhälle vi vill ha?
Vill vi ha en psykvård som idag fungerar som rena lotteriet där det inte är säkert du kommer ut därifrån levande?
Vill vi ha människor som sakta bryts ner därför att de inte får den hjälp de förtjänar?
Vill vi ha en skola som struntar i barn och ungdomar med särskilda behov?
Vill vi ha kyrkogårdar som allt mer fylls med unga människor som inte ens fick en chans till ett riktigt liv?

Har du svarat ja på frågorna ovan så behöver du inte göra något. Oavsett vilka som vinner den 22 mars nästa år så kommer det bli så för det är ju redan på det sättet och har varit under lång tid.
Men om du vill förändra så gör något då.

När jag slogs mot sjukvården hörde jag gång på gång hur ”djävligt det är det som drabbade Daniel”, men när jag frågade om hjälp var det värre med omtanken. Då var det inte lika intressant att engagera sig för ”Man har ju mycket liksom”, eller så svarade man inte alls. Skitsnack säger jag då om att man menar att man har så mycket. Det är våra barn som dör, våra vänner, syskon, kompisar, älskade, polare etc. Det är de som inte finns, och som togs ifrån oss. Hur kan man inte ha tid?
Jag lovar att 10 min mindre med Facebook på kvällarna kan göra skillnad. 10 stycken Selfiebilder på Instagram kan göra att du får tid att författa ett brev till din politiker i din valkrets.
Sånt kan göra skillnad, och gör skillnad.
Alla har några minuter att lägga på att förbättra världen för en själv och andra, och alla har några minuter över att dra sitt strå till stacken så ansvaret är ditt, mitt och vårt.

Men det är upp till dig. Det är ju enklast att strunta i det, och blunda.
Så hoppas vi att det löser sig av sig självt eller hur?
Hur tycker du det gått hittills med det?
För Daniel är ju den ende som dött efter en skandalöst dåligt skött sjukvård, eller hur?

/Walentine

 

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.