Öppet brev till Gunilla Hult Backlund vid IVO

Gunilla-Hult-BacklundÖppet brev till Gunilla Hult Backlund, generaldirektör vid Inspektionen för vård och omsorg.
(detta  öppna brev är också skickat till IVO via mail)

IVO har nu funnits i drift i 12 dagar och det är väl bara att önska er lycka till. Du och din myndighet har mycket att göra för något är ruttet i landet Sverige och den tidigare tillsynsmyndigheten, Socialstyrelsen, gjorde inte mycket för att förbättra det. Många är dom historier från anhöriga som mött en oförstående tillsynsmyndighet som helt väljer att gång på gång gå på vårdgivarens sida oavsett vilka felaktigheter som begåtts.
Själv har jag tyvärr blivit tvingad att inse att Sverige inte har mycket till patientsäkerhet.

Den 12 september avled Daniel Johansson efter en vårdtid som måste ses som en grym och cynisk parodi på psykvården. I ett kaos utan dess like tvingades vi som älskade honom bevittna hur han gick ner sig i en spiral som pekade allt snabbare neråt tills den fruktansvärda dagen kom då Daniel rycktes ifrån oss.
Sedan dess har vårdgivaren hårdnackat vägrat erkänna sina misstag trots att personal på samma klinik suttit mitt emot mig och erkänt misstagen. Fast det tog inte vårdgivaren med i sin internutredning. Vårdgivarens enda utgångspunkt var att säga ”Vi gjorde inga fel”.
Under den efterföljande utredningen som Socialstyrelsen gjorde lyckades man visa vilken liten möjlighet det finns att kunna få rätt mot en vårdgivare när tillsynsmyndigheten väljer att gå på deras sida trots att bevis efter bevis och exempel efter exempel läggs fram där man mycket lätt kan montera ner vårdgivarens yttranden till luft. Socialstyrelsens handlade gick från att först lägga ett förslag till beslut som ifrågasatte stora delar av vårdgivaren till att inte kritisera dom alls. Ändringen kom från ett enda dokument som jag inte fick tillskickat mig. Ett dokument som är så långt från sanningen som det går att komma.
Nu ligger Daniels ärende under omprövning efter att jag ifrågasatte förfarandet, och det ska bli mycket spännande att se om IVO är mer intresserad av att få fram sanningen än vad era föregångare var när det gäller ”Fel  i vården”. Redan kan jag konstatera att jag reagerade negativt när jag läste på eran hemsida att nu kan en utredning ta ett år istället för 6 månader som innan. Om det är en förbättring vet jag ju inte…

Ni på IVO har ett enormt ansvar. I ett land där vissa delar av sjukvården går på knäna är det så enormt viktigt att det finns en tillsynsmyndighet som vågar kritisera och som vågar vara kritisk. I ”fallet Daniel” visade Socialstyrelsen att sanningen inte var det viktiga. Samma myndighet som normalt pratar om vikten av dokumentation struntade i dokumentationen denna gång. Istället lät man vårdgivaren yttra sig lite hur som helst. Man var inte intresserad av fakta, och trots att jag som anmälare påpekade bristerna och också pekade på vad jag hade som bekräftade mina åsikter så struntade man i det. Trots att andra patienter på samma avdelning delar min åsikt: Att vårdgivaren förstörde Daniel, och trots att vårdgivaren skriver om vårdinsatser som det inte finns en enda rad dokumenterat om, och trots att vårdgivaren ljuger om förskrivningar av läkemedel, och trots att vårdgivaren skriver ut enorma mängder mediciner till en patient som vårdgivaren själv efteråt kallar för missbrukare, ja trots allt det och så mycket mer struntade Socialstyrelsen i det och sammanfattar allt med att ”ingen vårdskada skedde”. Socialstyrelsens handlande i ”Fallet Daniel” är en byråkratisk skandal av stora mått.

Du som generaldirektör för denna nya myndighet har ett stort ansvar. För den svenska vårdmaskinen behöver en tillsyn som fungerar. Vårdgivare ska inte komma undan om fel begåtts. Det handlar inte om att hänga någon utan det handlar i grunden om förbättringsarbete. Genom misstag kan vi göra saker bättre. Daniel, och alla andra människor i detta land som vi förlorat i en psykvård som drunknar i mediciner får vi aldrig tillbaka, men vi kan se till, och ni kan se till, att fler slipper få dom där samtalen som inleds med orden, ”Jag har något mycket tråkigt att berätta…”

Så jag önskar dig lycka till, och jag kommer följa IVO´s arbete. För Sverige behöver kontrolleras, och de som utför samhällets tjänster behöver kontrolleras. För genom misstagen i vår historia kan vi lära oss för framtiden, och målet måste alltid vara att inga fel får begås och när fel ändå begås måste den ansvariga tillsynsmyndigheten våga kritisera, förändra och förbättra. Det är så man driver en nation framåt. Det är så man möter framtiden och det är så man måste jobba för att se till att ingen patient ska dö ensam på grund av en vårdgivares ignorans och inkompetens.

Walentine Andersson
www.tilldaniel.se

För mer information om Fallet Daniel: http://www.tilldaniel.se//2013/05/historien-om-daniel/

____________________________________________________

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant.se

Bookmark the permalink.

One Response to Öppet brev till Gunilla Hult Backlund vid IVO

  1. Pingback: Svar från Gunilla Hult Backlund - Till Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.